dilluns, 25 de novembre del 2019

L’herba de les nafres, vidiella o vidriella (Clematis flammula)

La vidiella o vidriella (Clematis flammula) és una planta lianoide que pertany a la família Ranunculaceae que vaig vore per primera vegada a l’estiu de 2018, al marge pedregós d’un olivar, a uns 700 m s.n.m. al paratge de l’Aljubet a prop del Barranc del Ramblaret, en el terme municipal del Camp de Mirra. Em va cridar l’atenció l’elevada densitat de flors blanques que desprenien un flaire molt agradable i que gairebé cobrien tota la planta. En aturar-me i observar-la més detingudament vaig recordar haver-ne vist una altra similar, temps enrere, al Barranc de Gamellons, a les proximitats de la Font del Nano (Ontinyent), en una zona ombrívola, enfilada entre els arbusts que creixien a la vora de la torrentera que discorre pel fons del barranc. És tractava de la vidalba o vidauba (Clematis vitalba), molt semblant a la primera però amb diferències que ara comentaré
Vidiella creixent sobre un marge pedregós. Aspecte general de la planta.

 Com he dit abans, la vidiella és una liana perennifòlia de tija verda i llenyosa a la base, de fulles compostes, dividides dues vegades (bipinnades). I esta és precisament una de les principals diferències que la distingeixen a simple vista de la seua parenta la vidalba, que té els folíols pinnats una sola vegada. Una altra diferència que permet distingir-les, és que mentre que la vidalba té les fulles caduques de marges dentats, les de la vidiella són perennes i de marges enters.

Detall de les flors de la vidiella.

Detall dels folíols bipinnats de la vidiella.

Els pecíols de la vidiella s'enrotllen en els suports que troben entre la vegetació, per això i degut a la seua elevada densitat vegetativa pot ser un perill quan s’enfila en els arbres joves perquè el seu pes pot arribar a doblegar-los, i també els poden ofegar per manca d'il·luminació. Floreix a l'estiu, amb abundants flors blanques molt oloroses que a la tardor donaran uns fruits en forma de núcula proveïts de llargs plomalls per a la dispersió mitjançant el vent.
Aspecte que presenta la planta a finals de l'estiu quan els fruits comencen a madurar.
Detall dels fruits en forma de núcula proveïts de grans plomalls per a la dispersió pel vent

Aspecte de la mateixa planta a la tardor

Detall de les núcules madures amb els seus plomalls preparades per a la disperció pel vent

 Vidiella i vidalba comparteixen una altra característica: el seu nom popular «d’herba de les nafres», en castellà «hierba de los pordioseros», per les seues propietats rubefaents i vesificants. En altres temps, els captaires usaven les propietats vasodilatadores d’estes plantes fregant-se les seues fulles en la pell per produir-se bambolles i llagues que exposaven públicament per tal d’inspirar compassió. Esta propietat ja va ser descrita per Pius Font i Quer al seu Dioscórides Renovado quan escriu «… es incontestable la virtud rubefaciente y vesicante de sus hojas frescas, y en este sentido son tan activas, que basta pistarlas para que al majador se le hinche el rostro. Aprovechándose de estas facultades, los mendigos usaban de ellas en otros tiempos para producirse mancillas o llagas que luego exponían a la conmiseración pública».

La planta en sec perd estes qualitats i per això se l’ha fet servir moltes vegades com aliment per als ramats.
La vidiella, per la seua espectacular floració, es cultiva també com a planta ornamental i una varietat, la subespècie marítima que s’adapta molt bé a la zona de dunes, ha estat utilitzada per a combatre l’erosió i estabilitzar els sòls arenosos característics de les zones marítimes.
El terme Clematis a què fa referència el gènere prové del grec klɛmətis, «planta que trepa» i l'epítet «flammula» és el diminutiu de «flamma» que al·ludeix a l’aspecte lluminós que presenta la planta quan està coberta de flors. 
Mata de Clematis vitalba fotografiada a la tardor de 2017 en el Barranc de Gamellons (Ontinyent) enfilada sobre unes mates de joncs bovals  (Scirpus holoschoenus) i d'aladerns (Rhamnus alaternus)

 

dijous, 31 d’octubre del 2019

L'estramoni i altres solanàcies

En una de les passejades en bicicleta que he fet este estiu, esta vegada per la via verda que discorre pel traçat de l'antiga via del Xitxarra, a l'altura de la casella de Biar, a la vora del camí vaig observar una mata de la qual sobreeixien unes enormes flors blanques en forma d'embut que em van cridar l'atenció. Vaig parar a fotografiar-la per estudiar-la més detingudament a casa. Es tractava d'una mata de Datura inoxia, planta originària d'Amèrica que és pot trobar esporàdicament naturalitzada als marges de camins, i que floreix a l'estiu.
Datura Inoxia
Datura inoxia. Detall de la flor
Fruits de la Datura inoxia
Al dia següent vaig tornar per fer més fotografies i la gran sorpresa va ser descobrir, a un centenar de metres d'on estava esta planta, un bancal que estava com sembrat d'unes mates amb flors blanques, també en forma d'embut, molt semblants a la Datura inoxia però de menor grandària. 
Mates de Datura stramonium
Datura stramonium. Detall del fuit i de la flor
Es tractava de la Datura stramonium. Vaig observar detingudament les dues plantes i prompte vaig descobrir algunes diferències. Les flors de la D. Inoxia són considerablement més grans que les de la D. stramonium, per altra banda les fulles de la primera són senceres mentre que les de la segon són irregularment dentades, dividides en lòbuls que no arriben fins al nervi central. I en observar les fruits, vaig vore una altra diferència que les caracteritza: ambdues tenen fruits en forma de càpsula coberta d'agullons, que en la D. Inoxia són més xicotets i densos que els de la D. Stramonium. En observar les fotografies podreu adonar-vos d'estes diferències.
Fulles de la Datura inoxia
Fulles i fruit de la Datura stramonium
 El gènere Datura està format per 11 espècies que es distribueixen pel sud de Nord-amèrica , Amèrica Central i Sud-Amèrica i, a la Península Ibèrica està representat segons s’afirma a l’obra Flora Ibèrica (1) per les espècies silvestres D. ferox, D. Inoxia D. Stramonium i D. Wrightii, a més d’altres espècies conreades com a ornamentals com la Datura arborea o Brugmansia arborea, coneguda com trompetera, arbre de les trompetes, trompeta del Perú, trompeta del judici, trompeta de l'Àngel o reina de la nit (cast. Floripondio) que Linné inicialment va incloure en 1753 dins del gènere Datura. Posteriorment, en 1805 es creà el gènere Brugmansia, i en 1973 es farà la divisió final dels dos gèneres donades les característiques de les espècies documentades; les Datura són plantes herbàcies que no fan més de dos metres d’altura mentre que les del gènere brugmansia tenen la tija llenyosa i port arbori que poden assolir els huit metres d’altura .
Brugmansia arborea -Floripondio-
Els anàlisis genètics han revelat que l'origen de totes les plantes del gènere Datura és americà, la qual cosa significa que la presència d'estes herbes en Euràsia ha de ser posterior a les importacions botàniques que es produïren després del descobriment d'Amèrica. El mateix Pius Font i Quer, al Dioscórides Renovado, en parlar de la Datura Stramonium, ens refereix que alguns autors la suposaven vinguda d'Amèrica, concretament de Mèxic, i que fou introduïda en Europa per Espanya en 1577 i que des d’ací va passar als jardins botànics d’Itàlia i Àustria.
Llavors de la Datura inoxia. Interior del fruit
Per altra banda, Cristobal de Acosta (1525-1592), botànic, metge i cirurgià d’origen portuguès establert en Espanya, en el seu «Tractado de las drogas y las medicinas de las Indias Orientales», obra publicada en Burgos en 1578, va incloure, entre altres, descripcions molt minucioses i gravats de la Datura metel a la qual es refereix amb la denominació de «burladora» pel fet de ser una planta de floració nocturna d'ací la denominació genèrica en anglès «moonflower». Estes descripcions foren les primeres publicades en Europa sobre plantes de l’Àsia oriental.
A més, la procedència americana de totes les espècies del gènere Datura contrasta amb l'origen mateix del terme que fou adoptat per Linné en 1737 en substitució del terme Stramonium de Tournefort. La denominació Datura de Linné que significa «poma espinosa», prové del sànscrit «dhattura», idioma indoeuropeu utilitzat als textos clàssics de l'hinduisme, la qual cosa fa pensar que hauria de ser l'Índia on va nàixer este vocable que ja apareix en textos antics com el Kama Sutra (escrit entre els S. I i VI) i, majoritàriament en representacions iconogràfiques dedicades a Shiva, el déu de la destrucció i de la transformació que viu com un ermità en un desert i es presenta vestit amb pell d’animal. En la cultura hindú, al déu Shiva se li fan ofrenes de flors de Datura amb un significat simbòlic ja que al ser plantes amb un elevat grau de toxicitat en totes les seus parts ens diu que mai les hem de consumir, per això li les ofereixen a Shiva amb el propòsit de què ens lliure dels seus efectes malèfics.
Imatges del Déu Shiva
Les descripcions de Cristobal Acosta i el mateix origen del terme fan pensar que les Datura arribaren a l’Índia durant el primer mil·lenni de la nostra era, abans del descobriment d'Amèrica. La controvèrsia està servida. Per una banda les investigacions genètiques més modernes que afirmen que totes les Datura procedeixen d’Amèrica i per altra les observacions d’Acosta i les aportacions del Shivaïsme hindú que tenia les Datura com una de les seues herbes preferides en els seus ritus. A hores d’ara sembla que ningú s’ha posat a investigar si estes plantes creuaren el Pacífic fins arribar a l'Índia abans d’entrar en Europa per l’Atlàntic. I si això no fóra poc, encara hi ha qui afirma que les Datura van entrar en Amèrica amb els primers pobladors que procedents d’Àsia van entrar en el Continent Americà per l’estret de Bering.
Datura inoxia. Detall de la flor
Totes les espècies del gènere Datura són plantes tòxiques per la presència en totes les parts de la planta, en especial en les llavors, de nombrosos alcaloides, entre ells la hiosciamina, l’atropina i l’escopolamina que tenen la propietat d’inhibir el sistema nerviós parasimpàtic, per la qual cosa han estat utilitzades com a al·lucinògenes des d’antuvi en ritus de distintes cultures d’Amèrica del Nord, Mèxic, Sud-Amèrica, Índia i Àfrica. El seu ús s’associa al vudú i a la bruixeria perquè els xamans fumaven les seues fulles junt al tabac per entrar en trànsit.
Hi ha documentats casos procedents dels tribunals de l’Inquisició, que les bruixes europees per als seus aquelarres elaboraven ungüents màgics a base d’estramoni (D. stramonium) i altres alcaloides continguts, a més de les Datura, en herbes al·lucinògenes com la Belladona (Atropa belladona), el Jusquiam (Hyoscyamus niger) o la Mandràgora (Mandragora autumnalis). Esta espècie d'ungüent semi-sòlid que s'aplicaven per via tòpica tant en pell com en mucoses estava confeccionat amb un substrat gras que s’aconseguia addicionant a la mescla sagí o directament greix animal amb l’objecte que el cos assimilara millor els principis actius de la droga. En ocasions untaven amb l’ungüent un pal de granera que llavors s'emprava per a fregar o aplicar-lo en la mucosa vaginal, que era l'altra via d'absorció, per la qual cosa la granera en definitiva acabava actuant com una espècie de joguet sexual químicament potenciat que les ajudava a entrar en èxtasi. D’ací la iconografia que ens ha arribat d’una bruixa volant (estat d’èxtasi) sobre el pal d’una granera.
 
En Linda Maestra de Goya (Capritx 68, del grup temàtic “sons i bruixes”) una bruixa vella inicia en ple vol de granera a una més jove. Hi ha, probablement, una al·lusió a la jove prostituta i a la iniciació sexual, amb un paral·lelisme entre el penis masculí i el pal de la granera, tradicional element de la imatgeria popular sobre les bruixes.
De la toxicitat de les Datura i la perillositat del seu consum hi ha moltíssimes manifestacions en l’abundantíssima literatura escrita a l’efecte. Als Estats Units se la coneix com la «herba de Jamestown» o «Jimsonweed», pel cas documentat al S XVII, quan els soldats del capità John Smith, van menjar fulles d'estramoni davant de l'escassetat de menjar i van patir atacs de bogeria.
La història la conta Robert Beverly, en la seua «History and Present State of Virginia (1750)» que descriu així el que va passar:
«Alguns soldats la van menjar en grans quantitats. El seu efecte va ser una comèdia molt agradable, perquè tots es van tornar panolis naturals durant uns quants dies. Un bufava una ploma a l'aire, un altre llançava dards de palla a la ploma amb gran fúria, i un altre, completament nu, estava assentat en un cantó, com una mona, rient i fent carasses als seus companys, un quart afectuosament besava i manotejava als seus companys, i es burlava de les seues cares, amb un rostre més extravagant que qualsevol bufó holandès. En aqueixa condició frenètica van ser confinats a fi que en la seua bogeria no es danyaren a si mateixos, encara que es va observar que totes les seues accions estaven plenes d'innocència i bon ànim. En realitat no es trobaven molt nets, ja que s'haurien rebolcat en els seus propis excrements si açò no s'haguera evitat. Després d'onze dies van tornar en si i no recordaven res del que havia succeït»
John Smith és el protagonista de la llegenda de Pocahontas. Es diu que en abril de 1607, quan Pocahontas tenia 11 anys, els colons anglesos arribaren al territori que més endavant es coneixeria com Virgínia on iniciaren la construcció del que seria el primer assentament permanent britànic a Amèrica, Jamestown o Fort de Jamestown. La tribu liderada pel pare de Pocahontas segrestà a John Smith i quan este estava a punt de ser executat, Pocahontas va saltar sobre ell per protegir-lo.
Un altre cas documentat sobre l’ús de l’estramoni, esta vegada amb finalitats bèl·liques, va tenir lloc el 28 de Juliol de 1908 a Hanoi, llavors capital de la Indoxina francesa que romania com un protectorat francès des de 1875, en un intent de recuperació de la ciutat. Els promotors del moviment revolucionari van planejar administrar estramoni als soldats europeus per a així poder assassinar-los durant el període de deliri. L’estramoni va ser administrat en forma de pols de llavors en decocció en la sopa i incorporat a tots els plats de la tropa. Ningú va notar cap canvi de sabor durant el menjar. No obstant això els primers símptomes d'intoxicació es van fer presents a la mitja hora després del sopar, manifestant-se de la següent manera, segons ho consignaren els metges que posteriorment van tractar les víctimes: congestió de la cara com després d'una menjar copiós, excitació anormal, discurs incoherent, al·lucinacions i deliri.
«A un soldat se'l va trobar agranant el piso al voltant del llit amb insistència i en un estat de franca excitació a causa de veure-ho cobert de formigues que pujaven per la mosquitera sense que poguera evitar-ho amb les granerades que donava, un altre soldat va ser trobat pujat a un arbre, escapant d'un tigre imaginari, mentres un altre va prendre el seu fusell per a intentar matar els mosquits».
 
Fruit i llavors de la Datura Inoxia

Un altre ús ben curiós de les Datura és el que feien els indis araucans de Xile que utilitzaven les llavors del miyaya (D. Stramonium) triturades i mesclades amb farina torrada com a narcòtic que ajudava a practicar una psicoteràpia als xiquets considerats indisciplinats i incorregibles, com una espècie de droga de la veritat que els hi produïa un estat de catarsi sota el qual eren amonestats i aconsellats i que, a més, els hi permetia predir la seua personalitat futura.
De la tradició tàntrica també deriva l’ús afrodisíac de les Datura, principalment de la D. Metel,que era coneguda com «la planta dels déus de l’amor» quan es fumaven les seues llavors. Segurament el propi Linné ja seria coneixedor d’este fet ja que al seu Hortus Cliffortianus (1738) dedica algunes paraules a estes pràctiques amatòries:
«…acaso en la India las mujeres lascivas dan y darán la semilla a sus maridos flojos»
Al propi Kama Sutra s’aconsella l’ús d’un afrodisíac ayurvèdic que aconsella que l’home unte el seu penis amb amb una poció feta amb deu llavors de Datura, deu grans de pebre i un pebrot, tot triturat i mesclat amb mel, abans de les relacions sexuals per fer que la seua parella «quede subjecta a la seua voluntat»
Les Datura també han estat utilitzades més modernament amb finalitats recreatives, algunes vegades amb un final tràgic com és el cas dels dos joves de Getafe que van morir i un que va quedar greu en agost de 2011 després de consumir estramoni mesclat amb speed i alcohol en una festa «Rave», o el cas d’un jove de Badajoz, que en un botellón i en estat d’intoxicació etílica, es va menjar dues fulles d’estramoni, segons van manifestar alguns dels presents, i va entrar en coma.
Una amiga meua em conta, a mode d’anècdota, una experiència que va viure a l’any 1979 quan feia pràctiques de magisteri a una escola de Santa Coloma de Gramanet a Barcelona. «Era una escola d’un barri que acollia xiquets i xiquetes, alguns amb problemes familiars i d’ètnies marginals. Els alumnes de sisè agafaven fulles i llavors d’estramoni que hi havia als voltants de l’escola i quan se les preguntava perquè les agafaven deien que era per a col·locar-se»
 Un altre amic em relata una curiosa història que van viure els seus pares i uns amics i que possiblement té com a protagonista la Brugmansia arborea. Em conta que un dia van menjar caragols que havien arreplegat del pati d’una casa veïna. Després de l’àpat es van gitar fer la migdiada, però en fer-se l’hora d’alçar-se, un dels comensals que no havia menjat caragols va vore que la resta dormia plàcidament i no despertaven. Tot preocupat va cridar al metge que el primer que va fer és preguntar-li què havien menjat. En assabentar-se que havien menjat caragols li va demanar que el portés al lloc on les havien arreplegat. En entrar al pati i vore el metge les campanetes que penjaven d’un arbret que hi havia plantat, possiblement un floripondio, li va dir: «no es preocupe, ja despertaran»

Però a banda d’estos usos, les Datura han estat utilitzades des d’antuvi pel seu ús terapèutic. Antigament es feien servir com a anestèsic i sedant en operacions quirúrgiques, sobretot per l’extracció de queixals –d’aquí un dels seus noms en català, herba queixalera– i també contra l’emfisema, com per calmar nàusees i vòmits, per tractar el Parkinson, com a antiespasmòdic i en general contra les afeccions dels pulmons i, fins i tot, en ungüents per tractar cremades o ferides per calmar-ne el dolor.
A mode d’exemple citaré els famosos cigarrets del Doctor Andreu, comercialitzats a inicis del segle XX contra l’asma, que duien principalment estramoni. El Doctor Andreu potser va recollir aquesta idea de l’Aiurveda (medicina tradicional de l’Índia), on estes herbes eren utilitzades per combatre l’asma i les afeccions respiratòries.

Però tal volta, l’ús més perniciós que es fa d’estes plantes hui en dia, és que s’utilitzen per a delictes de submissió química. És el cas de la burundanga droga que té com a principal component l’escopolamina que s’extrau d’algunes plantes de la família de les solanàcies, com ara, l’estramoni (Datura stramonium), la brugmansia (Datura arborea), la mandràgora (Mandragora autumnalis) o la belladona (Atropa belladona), entre altres. En ser este un alcaloide que s'absorbeix ràpidament en el tracte gastrointestinal, aquesta droga pot ser subministrada a través de qualsevol classe de begudes i menjars. També és fàcilment subministrable per via respiratòria, oferint el criminal un cigarret contaminat a la seua víctima. En ingressar en l'organisme de la víctima, tan sols fan falta uns minuts perquè la persona es torne totalment vulnerable i amb la seua voluntat anul·lada.
D'esta manera, qui es troba davall els efectes de l'escopolamina es torna un ser plenament manipulable i submís. A més compta amb l'avantatge de la pèrdua de memòria que produeix, la qual cosa deixa en la víctima unes llacunes mentals que li impedeixen saber el que va succeir i, molt menys, qui va ser el que la va subministrar. Es dóna sobretot en agressions sexuals, però també per a cometre robatoris i altres delictes.
Però tornem a les nostres protagonistes, la Datura inoxia i la Datura stramonium, ambdues conegudes genèricament com estramoni malgrat algunes de les diferències que ja he comentat al començament.
Datura inoxia, capolls abans d'obrir-se
 Respecte a la D. Inoxia hi ha consens entre la comunitat científica respecte a la seua procedència mexicana on rep els noms de toloache, nacazcul o toloatzin, entre altres, de clara influència asteca i està associada a la bogeria, el deliri i els esperits. A les nostres terres es pot trobar esporàdicament naturalitzada als marges de camins i floreix a l’estiu.
L'epítet inoxia prové del llatí «innoxius, a, um» que significa inofensiu, encara el qualificatiu no s’assembla res a la realitat perquè tota la planta és altament tòxica, en particular les seus llavors. Fou descrita per primera vegada en 1768 pel botànic anglès Philip Miller.
Pel que fa a la D. Stramonium , la cosa es complica una mica més. Mentre que hi ha autors que defensen la seua procedència mexicana, altres s’inclinen pel seu origen asiàtic afirmant que fou introduïda en Europa per gitanos d’origen hindú. Altres autors citen un passatge de Teofrast (372-287 a. C) que descriu els efectes psicosomàtics de l’enverinament amb les Datura, la qual cosa equival a admetre que la planta era familiar per als grecs del S. IV, a. C, i per tant la possibilitat que fóra nativa d’algunes parts d’Europa. A més, al S. I de la nostra era, Dioscòrides, en la seua obra «De Materia Médica», torna a reproduir, amb alguns retocs, les afirmacions de Teofrast.
Camp amb nomboses mates de Datura Stramonium
L’estramoni és coneguda també en català amb les denominacions de figuera de l'infern, herba pudent o herba talpera, este nom popular deriva de llur ús per mantenir els camps lliures de talps (cast. topos). També s’empra per allunyar alguns insectes perjudicials per als cultius com l’arna de la col. Floreix de maig a novembre i es reprodueix exclusivament per llavors formant colònies molt denses en els camps on s’assenta i que pel fet ser una planta al·lòctona pot puntualment desplaçar les poblacions d’espècies natives.
Es considerada una mala herba afectant nombrosos cultius i pot, fins i tot, afectar el ramat i els herbívors silvestres malgrat que el seu mal olor fa que estos la rebutgen. Hi ha casos documentats d’intoxicació de cavalls per ingestió directa de la planta o per haver consumit fencs contaminats amb estes plantes. És el cas d’un centre hípic de Toledo que administrava als cavalls civada, palla d’avena i fenc d’alfals com a components habituals del seu menjar. Després de la intoxicació i de fer els corresponents anàlisis, els veterinaris es van adonar que el fenc d’alfals contenia una gran quantitat de fruits espinosos i tiges d’estramoni.
Fruit de Datura stramonium
També hi ha documentades intoxicacions de cabres, ovelles i, fins i tot, bous de lídia per haver ingerit estramoni. Es dóna el cas que molts agricultors apliquen herbicides en els seus camps per tal d’eradicar la planta, la qual cosa fa que esta perda l’olor desagradable que actua com a repel·lent per al ramat. En conseqüència els animals se la mengen en haver desaparegut l’element dissuasiu produint-se intoxicacions greus que poden arribar a la mort de l’animal en funció de la quantitat de planta ingerida.

 
Arrel napiforme de la Datura stramonium

I per acabar, comentar que moltes de les plantes que utilitzem a diari en la nostra alimentació com ara les tomates (Solanum lycopersicum), les creïlles (Solanum tuberosum), les albergínies (Solanum melongena), les pebreres o pimentons (Capsicum annuum)...etc, pertanyen a la mateixa família que les protagonistes d’este article, les solanàcies (solanaceae) i presenten en la seua composició algunes substàncies tòxiques com ara la solanina, present en les creïlles, tomates i albergínies, o la capsaicina dels pimentons. Estes substàncies que pertanyen al grup dels glucoalcaloides són tòxiques per a moltes espècies, per la qual cosa se les suposa una funció protectora per a la planta contra els qui pretenen aprofitar-se’n d’ella: fongs, bacteris, insectes, herbívors, etc) i es troben majoritàriament en les fulles i les tiges que nosaltres no consumim i, en menor grau, en fruits i tubercles. Les tomates i les albergínies contenen solanina, que desapareix, en el cas de les albergínies en ser cuinades i en les tomates conforme van madurant, per això s’aconsella no menjar mai albergínies crues, a banda del mal sabor que tenen, ni tomates verdes, que és quan més solanina contenen.
Però el cas més estudiat és el de les creïlles, potser degut a algunes intoxicacions que s’han produït quan en temps de fam i no n’hi havia una altra cosa que menjar es consumien creïlles velles i grillades. Ara veurem perquè.

En el tubercle que ens mengem la solanina està present sobre tot en la pell i en la zona superficial que habitualment rebutgem en pelar-la, però quan la creïlla envelleix i comença a tirar brots comença a produir més toxina i és quan realment pot convertir-se en un aliment realment perillós. El mateix passa quan la pell de la creïlla comença a posar-se de color verd degut a la presència de clorofil·la la qual afavoreix la producció de solanina. És per això que es recomana conservar les creïlles en un lloc fosc, ja que la llum indueix la producció de clorofil·la i consegüentment de solanina.
Però, perquè es comporten les creïlles d’esta manera? Tal volta siga un mecanisme propi de l’evolució de la planta. Quan una creïlla sobreïx de terra és un menjar apetitós per a qualsevol animal. Aleshores, què fa la planta per evitar ser menjada? Doncs, produir toxina, i ací és on entra el paper de la clorofil·la, que actua com un sensor de la llum indicant-li a la planta que ha de protegir-se per evitar ser devorada.
L’exposició a la solanina s’ha relacionat amb desenes de casos d’intoxicació al segle XX en diversos països. En 1979, 78 xiquets d'una escola londinenca i alguns monitors van caure malalts en el que en un primer moment es va pensar que era una intoxicació bacteriana fins que es va identificar el culpable: un sac de creïlles passades. La intoxicació es va caracteritzar principalment per símptomes gastrointestinals: nàusees, vòmits, diarrea i hemorràgia gastrointestinal. També, en 1983, altres 61 xiquets d'un col·legi a Canadà van resultar intoxicats per solanina en les creïlles. En ambdós casos tots els malalts es van recuperar.
Els enverinaments per solanina ja no solen ser letals, però els experts apunten que possiblement siguen més freqüents del que es creu, ja que en molts casos poden confondre's amb la típica gastroenteritis, però en casos més greus, la intoxicació pot provocar trastorns neurològics com edema cerebral.
Ara bé, per a la nostra tranquil·litat quan ens mengem un plat de creïlles fregides o un bon bullit, comentaré que la FAO i la OMS estableixen que el límit superior de contingut de solanina per al consum humà està en 200 mg/kg, mentre que en la majoria de les varietats comercials de creïlles el percentatge de solanina és sensiblement inferior. Estudis realitzats en cultius de creïlles a Pakistan, Dinamarca, Brasil, Irlanda, Bolívia i Canadà demostraren que la quantitat de solanina contenien les creïlles normals era entre 12-20 mg/kg però que augmentava considerablement en creïlles verdes, 250-280 mg/kg. Si a tot açò afegim que la concentració disminueix en un 70% si es retira la pell i que l’activitat de la solanina es redueix en un 92% o en un 83% quan les fregim o les bullim, podem estar tranquils, ara si, seguint les recomanacions ací exposades per evitar les molèsties que podria causar-nos una possible intoxicació.