Estiu de 2015. Visita al Parc Natural de la Llacuna Negra i els circs glacials d'Urbión. La Digitalis Purpurea

Al nord de la província de Sòria, a la part septentrional del Sistema Ibèric, es troba la serra d'Urbión. La glaciació que es va produir fa dos milions d'anys, en plena era quaternària, va modelar el paisatge característic d'aquesta serra originant formes glacials de circ que actualment ocupen la llacuna Negra i la llacuna Gelada, entre altres. La glacera s'iniciava a prop del pic d'Urbión i descendia pel cinturó rocós que tanca la llacuna Negra fins la vall de Revinuesa.

 
Només iniciar l'ascensió a la llacuna Negra des del pàrquing situat uns 2 km més avall, em tope amb la primera joia botànica del parc, un teix mil·lenari (Taxus baccata) que hi ha al marge esquerre de la pista que ens condueix a la llacuna. 
 


La vegetació arbòria del parc està composta per moixeres (Sorbus aucuparia), bedolls (Betula alba), roures de fulla gran (Quercus petraea), faigs (Fagus sylvatica) i trèmols (Populus tremula), però l'arbre que hi predomina és el pi roig (Pinus sylvestris) que aparegué en la zona fa uns trenta mil anys, coincidint amb l'última era glacial segons els registres pol·línics trobats en torberes de la zona.

 
Des de la llacuna Negra, camí de la llacuna Gelada, inicie l'ascensió cap als penya-segats que configuren la part superior del circ glacial. 


 
 
La marxa, no exempta de riscos, em permet gaudir d'unes vistes espectaculars de la llacuna Negra.




 Un bon tram de la pujada el faig acompanyat d'un rierol d'alta muntanya que precipita les seues aigües sobre la llacuna.





A la vora les penyes, entre les quals s'obri camí el corrent d'aigua, descobrisc algunes de les plantes herbàcies i arbustives que configuren aquest ecosistema tan singular: 

Falguera, Cast. Helecho (Pteridium aquilinum)
Bruc boal (Erica arborea)
Campaneta alpina (Campanula scheuchzeri)

Mirtils,  Cast. Arándanos (Vaccinium myrtillus)

 Però sens dubte, la planta que més em crida l'atenció per la seua abundor i per ser la primera vegada que em topava amb ella de forma natural, era la digital o didalera (Digitalis purpurea); creix per tot arreu, entre les escletxes de les roques, enlairant les seus inflorescències de flors acampanades de color porpra sobre el nivell de les penyes com volen dir: ací estic jo! Tot un espectacle!


 



És la primera vegada que em tope amb ella de forma natural perquè sobre el paper ja la coneixia. La història de la digital va formar part d'una sèrie d'articles sobre “Drogues Màgiques” que vaig escriure, fa un temps, per a l'Allioli, revista del sindicat STEPV, i que ara, amb motiu d'aquest descobriment, he complementat i amb el títol LA DIGITAL O DIDALERA: una llarga història d'encerts i desencerts”, he publicat en aquest mateix blog, en l'apartat “Natura Viva” i que podeu llegir punxant en el següent enllaç:


Continue l'ascens cap a llacuna Gelada bordejant una vall que s'inicia en superar els penya segats que envolten la llacuna Negra. Un paisatge on la vegetació arbòria va sent substituïda a poc a poc per la vegetació arbustiva i herbàcia pròpia de l'alta muntanya.




Arribe per fi a la llacuna Gelada on trobe els primers excursionistes des que he iniciat la ruta i els demane que em facen la foto que podeu vorer ací. Es tracta, a l'igual que la llacuna Negra, d'una llacuna d'origen glacial originada per l'excavació de la base dels circs tancats per arcs de morrenes que impedeixen l'evacuació de l'aigua acumulada.




 Estic temptat de continuar l'excursió fins el pics d'Urbión i visitar les fonts del Duero, però ho pense millor i ho deixaré per a una altra ocasió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada