divendres, 26 de juny del 2015

Primavera de 2015. Trachelium caeruleum

El dia de Sant Joan, fent una passejada en bicicleta pel llit sec del Vinalopó, per una senda que discorre entre l'assut de la Foia i el pontet de la carretera que va del Camp de Mirra a Biar, al marge esquerre del riu vaig vorer unes mates situades al peu d'una rocalla rematades per unes inflorescències en forma d'umbel·la d'un color blau violaci que destacava sobre el verd predominant enfosquit per la sequera i que em van cridar l'atenció, vaig aturar la meua marxa i amb la càmera del mòbil vaig fer unes quantes fotos que ara us presente.
Es tracta de la Trachelium caeruleum coneguda en català com a Setge blau, i en castellà, Flor de la viuda.
Inicialment vaig pensar que la planteta en qüestió pertanyia a la família de les apiàcies (umbel·líferes) per la forma de les inflorescències però prompte em vaig adonar que era una falsa percepció. A les umbel·líferes els pedicels (filaments que serveixen de suport a la inflorescència) arranquen radialment d'un mateix punt i tenen sovint la mateixa longitud, mentre que en aquesta planta naixen de punts diferents de la tija encara que s'eleven al mateix nivell. Aquesta inflorescència rep el nom de corimbe.
Una altra cosa que va cridar l'atenció és la mena de filament allargat que sobreeixia del centre de la flor. Es tracta de l'ovari que sobresurt de la corol·la. En botànica, els casos en què l'ovari se situa per sobre de les altres parts florals, la flor s'anomena hipògina.
El terme Trachelium deriva del grec i significa aspre, rugós i, l’epítet específic caeruleum deriva del llatí caelum que significa cel, en referència al color del cel en un dia seré i pel color blau cel de les flors.
Aquesta planta és emprada en jardineria per la vistositat i durada de les inflorescències i, les fulles tendres, així com els brots, s’han usat bullides, com verdura o crues en amanida.
Una curiosa planteta que en trobar-la cal parar i gaudir de la contemplació.






5 comentaris:

  1. Si que és bonica; si a més es mengen els brots, millor.
    Bon passeig.

    ResponElimina
  2. Molt ben explicat.
    ¡Com es nota que eres mestre!
    Acompanyes l'alumne/lector en el descobriment.
    Molt bé.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mira qui parla! -A Daniel Climent li dic, per allò de "mestre"-. I ja en som tres.
      Una abraçada als dos i molt bon estiu.

      Marc

      Elimina
  3. Per gaudir-ne en visionar-la, certament, Joan. Encara que té un nom...

    Marc

    ResponElimina
  4. He vist la planta a la cara nord dels murs de l'Alambra!

    ResponElimina