divendres, 3 d’agost del 2018

L’Herba berruguera

Una altra planteta que creix profusament a les vores dels camins (vegetació ruderal) i enmig dels bancals quan no estan llaurats (vegetació arvense) és l’herba berruguera (Heliotropium europaeum L.), coneguda també com a herba alacranera, cua d’escorpí o herba passarellera (cast: heliotropo, verrucaria...etc). Pertany a la família Boraginaceae, a l’igual que la llengua de bou del gènere Echium, o l’herbeta de la sang del gènere Lithodora, plantes del les quals he parlat en altres entrades al blog.


Es tracta d’una herba anual coberta de pels la qual cosa li confereix una tonalitat grisosa; però el més cridaner de la planta és la disposició de les flors en inflorescències allargades que van desenrotllant-se com una cua d’escorpí a mesura que van madurant les flors, que miren totes cap al mateix costat. La inflorescència es torç durant el dia per encarar les flors al sol, tal com un seguidor solar orienta els panells fotovoltaics. Aquesta característica ha fet que se la classifique sota el gènere heliotropium, terme provinent del grec que fa referència al gir o moviment (tropos) que fan algunes espècies acompanyant el curs del sol (helios).


La teoria del signe en medicina antiga, fa referència a la creença que les plantes, els animals o els minerals porten sovint signes que permeten conèixer les seves virtuts terapèutiques o màgiques inscrites en el seu propi aspecte. Aquesta teoria va ser un element important en la medicina medieval i més enllà fins ser substituïda per la medicina científica i ha donat els noms populars de moltes plantes: herba fetgera, herba pigotera, sanguinària o herbeta de la sang, pulmonària, etc.
Doncs bé, seguint la teoria del signe, l'herba berruguera, atenent a la forma de la inflorescència, hauria de tindre les propietats de guarir les picades d'escorpí aplicant una infusió de les seves fulles com un empastre al lloc de la picada.
I pel que fa a la seua acció contra les berrugues, José Quer y Martínez (1695- 1764), metge i botànic espanyol, en la seua obra «Flora española o historia de las plantas que se crían en España» afirmava:
"Según Mathiolo (1), estregadas las verrugas con esta yerba la deseca insensiblemente, y con el tiempo caen. Toda la planta machacada y puesta sobre los cánceres y úlceras carcinomatosas, sinuosas y gangrenosas, y en los tumores escrofulosos, se reputa muy eficaz y muchas veces la he aplicado en semejantes casos con felices efectos. Aplicada también a los herpes vivos los amortigua, y algunas veces los extingue"
A banda d’aquests usos, a la planta se li assignaven altres propietats quasi màgiques, així s'assegurava que si amb una tija d'aquesta planta es dibuixava un cercle al voltant d'una serp o d’un alacrà, aquests mai eixirien d'ell i per a matar-los bastaria de tirar-los damunt un poc d'herba. Igualment, s'assegurava que tapant un formiguer amb aquesta herba s'aconseguia aniquilar fins a l'última formiga.
    


Era una planta que gairebé s'utilitzava per a tot: a estimulant de la secreció biliar, per a provocar la menstruació, com febrífuga, emmenagoga ...etc. Hui se sap que la planta conté alcaloides bastant tòxics per ingestió (hepatotòxics i neurotòxics) per la qual cosa es desaconsella el seu ús si no és amb prescripció mèdica.
(1) Pietro Andrea Gregorio Mattioli - (Matthiolus) (Siena, 1501 – Trento, 1577) va ser un metge i naturalista italià. Com a botànic va descriure un centenar noves plantes i va ser qui en 1544 publicà la primera edició en italià de l’obra «De Materia Medica» de Dioscórides. Posteriorment, en 1555, Andrés Laguna publicaria la seua obra «Acerca de la materia medicinal y de los venenos mortíferos» que és la traducció al castellà de l’obra de Dioscórides. El mateix Laguna, en la seua obra, es refereix a Mathiolo en estos termes:
«Sirviéronme no poco en este trabajo tan importante los comentarios de Andreas Mathiolo Senes, médico excelente de nuestro tiempo, el cual con increíble destreza, ha trasladado el mismo Dioscórides en lengua toscana, y le dio grandísima claridad con las singulares exposiciones que sobre él hizo, de las cuales nos aprovechamos en algunos lugares de nuestras anotaciones»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada