Fa
un temps, un agricultor de Beneixama, coneixedor la meua afició a
les plantetes, em va portar un manoll d’una herbeta que havia
aparegut al seu bancal i que segons ell era «resistent als
herbicides». Em va demanar si podia identificar-la. Em vaig posar mà
a l’obra, vaig anar al bancal en qüestió per vore-la «in situ»
i, després de fer les corresponents consultes vaig deduir que es
tractava del Limonium echioides,
que en català se la coneix amb el nom de limònium
espinós o
ensopegall,
terme, este últim, que s’aplica també a altres plantes del mateix
gènere que integra més de quatre-centes espècies que solen viure
sobre substrats salins, arenosos
o algepsosos propers al litoral i sobre sòls molt àrids. En
castellà se la coneix com acelguilla espinosa
o limonio enano espinoso.
Quan
vaig descobrir de quina herba es tractava, en les diferents
passejades que feia en bicicleta pels camins de la vega de Beneixama
m'hi anava fixant per si la tornava a vore i, a banda del bancal en
qüestió, sols la vaig trobar en un olivar que no estava llaurat al
costat de la carretera que uneix Biar i Banyeres de Mariola, prop
del paratge de les Fontanelles.
Hui, en el moment d'escriure este
article puc afirmar que està bastant estesa per tota la vega
colonitzant bancals d'olivars que no es llauren i on es recorre a
l'ús dels herbicides per combatre les mal anomenades «males
herbes», estenent-se també a zones de peu de monte ocupant les
clarianes que deixen entre si les plantes típiques de la brolla
(esparts, estepes, romers, etc.).
I
ara caldria fes-nos unes quantes les preguntes al voltant d'esta
aparició:
¿Com
una herba que apenes fa cinc anys era totalment desconeguda en tota
la vega, a hores d'ara està colonitzant els olivars que han
abandonat les formes tradicionals de cultiu?
¿Té
alguna cosa a vore l'ús indiscriminat d'herbicides, moda que es va
instaurar fa pocs anys «per estalviar costos de producció», segons
alguns agricultors?
¿És
una conseqüència més del canvi climàtic sobre tot pel que fa a la
disminució de les precipitacions?
Però
tornant a l'herbeta en qüestió, comentar que el Limonium
echioides és
un teròfit,
es a dir, una planta capaç de completar tot el seu cicle en
l'estació favorable de manera que en l'època desfavorable només en
resten les llavors;
floreix al final de la primavera i a l'estiu mor. Pot ser es tracta
d'una de les poques espècies de Limonium
que és pot reconèixer sense dificultats. És de poca alçada,
inferior als 20 cm; forma una roseta de fulles basals a ras de terra
amb l'àpex arrodonit d'on ixen les inflorescències amb el típic
calis en forma de garfi. Com he comentat abans viu a llocs oberts,
normalment arenosos però també sobre sòls argilosos, amb
influencia marítima.
El
terme
Limonium,
que dóna nom al gènere, procedeix del grec «leimonion»,
que
en llatí dóna Limonium-ii,
i
que
segons
Dioscòrides
significa «praderia humida», en al·lusió a l'hàbitat de moltes
de les espècies del gènere, i echioides
és
l’epítet llatí que significa «amb espines». Pertany
a la família Plumbaginaceae.
El
fet de ser una planta nouvinguda a la vega de Beneixama i haver-s’hi
adaptat tan magníficament em fa pensar que les noves pràctiques de
cultiu
(l’absència
de llaurat i la
consegüent
compactació
de la terra per afavorir l’arreplega de l’oliva, i
l’ús indiscriminat d’herbicides)
que sumades a l'escassesa de precipitacions que quan es produïen no
feien sinó que rentar el sòl disminuint així la concentració de
sals, en són els principals agents que han propiciat l’aparició
d’este limonium
a les nostres terres, que, per altra banda, no deu ser un gran
competidor pels nutrients ja que les seues arrels apenes penetren uns
pocs centímetres en la terra.
Opine
pel
contrari, que
una
bona gestió d’esta i altres erròniament anomenades «males
herbes», aportaria beneficis a llarg termini per a l’olivar. La
presència d’herbes redueix la pèrdua de sòl per erosió i
incrementa la infiltració i la disponibilitat d’aigua, afegeix
matèria orgànica al sòl i augmenta la quantitat de nutrients
disponibles, potencia
la biodiversitat del camp i propicia la recuperació de moltes
espècies, algunes d’elles cinegètiques. Però esta visió
agroecològica de l’olivar topeta una vegada més amb el «benefici
a curt termini», manifestat per algun que altre productor amb la
frase: si férem tot açò que
tu dius, a
com hauríem de vendre el litre d’oli?
Un altre magnific article, Joan.
ResponEliminaAl agricultor caldria dir-le que hauria que cobrar l'oli al que realment val i repartir el rendiment millor, beneficiant particularment als productors, que són els que més treballen i menys cobren.