dimarts, 24 de març del 2020

Apunts sobre la flora de Beneixama (II): «L'Iva Borda i la Salvia Tàrrec»

Hui parlaré de dues herbetes que podem trobar pels marges dels camins que creuen la Vall de Beneixama, sobre tot a la zona d'olivar. Ambdues pertanyen a la família de les labiades (Lamiaceae).
 
Iva borda (Teucrium pseudochamaepytis L.)
La primera, bastant abundant en la nostra comarca, és el Teucrium pseudochamaepitys L., conegut en valencià com iva borda o poteta de granota perquè les fulles superiors estan dividides en tres segments linears que recorden a la poteta d'una granota; i en castellà rep els noms de romerillo o pinillo bastardo.
 
Iva borda (Teucrium pseudochamaepytis L). Vista de la planta
És una mata que té les tiges lignificades a la base al llarg de les quals es disposen les flors, dues per cada nus, que presenten una corol·la vistosa, pareguda a la del romer, de color blanquinós, unilabiada, amb els lòbuls localitzats a la part inferior, quedant-se els estams al descobert.
 
Iva borda (Teucrium pseudochamaepytis L). Detall de la inflorescència
Popularment ha estat considerada com un remei eficaç contra la cremor de l'estomac, indigestions, còlics i altres alteracions de l'aparell digestiu. Em comenta «Paco Penyetes» que a ca sa mare sempre en tenien i la utilitzaven sobre tot per a les diarrees en forma d'infusió preparada amb un grapat de planta seca.
 
Iva borda (Teucrium pseudochamaepytis L). Detall de la flor
I pel que fa a l'etimologia, el nom Teucrium deriva del grec «Teúkrion» que alguns autors relacionen amb «Teucrio», personatge de la mitologia grega que lluità en la Guerra de Troia durant la qual es descobrí esta planta. L'epítet pseudochamaepitys està compost per «pseudo» que significa fals i «chamaepitys», terme que prové del grec que significa «pi o avet nan», d'ací la denominació de pinillo bastardo que rep en castellà, pel seu paregut a les acícules dels pins quan comencen a créixer. 
 ****************
 La segona planteta, no tan abundant com la primera, és la sàlvia tàrrec o herba del mal d'ulls (Salvia verbenaca L.) coneguda en castellà com gallocresta, hierba de ciego o hierba de Santa Lucía.
 
Tàrrec (Salvia verbenaca L.)
És una planta herbàcia aromàtica, coberta de pels, que no fa més 40 cm d'alçada. Té la major part de les fulles a la base de color verd fosc amb el marge lobulat i dentat a l'hora. Del centre de la planta creix una inflorescència erecta que porta les flors de color blau violaci amb els característics llavis propis de la família de les labiades.
Tàrrec (Salvia verbenaca L.) Detall de les fulles
 
Tàrrec (Salvia verbenaca L.) Vista de la planta.

Tàrrec (Salvia verbenaca L.) Detall de les flors
Pel que fa a l'etimologia, el terme «Salvia», ve del llatí «salvus-a-um», que significa sencer, intacte, sa, que està bé de salut; i l'epítet «verbenaca» es refereix a la forma de les fulles similars a les de la Verbena officinalis.

I fent honor a la seua pertinença al gènere Salvia, el tàrrec comparteix un munt de propietats medicinals comunes a totes les sàlvies: digestiu i tònic estomacal, antivomitiu, expectorant, antibiòtic natural, antiinflamatori, hipoglucemiant, antisèptic en el tractament d'estomatitis, faringitis, gingivitis, ferides bucals i vaginitis, i s'aplica tòpicament per a combatre l'excés de sudoració de les axil·les, mans i peus
 
Tàrrec (Salvia verbenaca L.) Detall de les flors
A més d'estos usos terapèutics, Joan Pellicer, al Costumari Botànic I, ens apunta que en poblacions com Benirrama, La Font d'En Carròs, Castells de Castells, Benimaurell o Tibi, es fumaven les fulles quan no tenien tabac.
Nota: totes les fotos estan fetes al Camí de la Travessera de Fontanars a Banyeres de Mariola, al terme municipal de Beneixama.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada