La
tardor, junt a la primavera, són els moment de l’any que més goig
dóna passejar pel camp, són moments de transformació de la natura,
que adopta en aquesta època matisos que no trobarem en cap altra
estació. Si la primavera es caracteritza per l’augment de la
funció fotosintetitzadora que corre paral·lela a l’augment de les
hores de sol, a la tardor passa tot el contrari, la disminució de
les hores de sol, de la seua intensitat i verticalitat, provoca
canvis en els arbres i arbusts caducifolis, alguns d’ells
observables a simple vista, com ara, la caiguda de les fulles, que
prepararan les plantes per a la letargia hivernal.
Vinya (Vitis vinifera) de la varietat garnatxa tintorera situada al mas "Las Delicias", paratge de l'Estació (Beneixama). Al fons, "Les cases de Maestre" |
La
caiguda de les fulles no és més que un mecanisme de defensa i
estalvi que tenen els arbres caducifolis. Quan disminueixen les hores
de llum, la radiació solar perd força i baixen les temperatures,
deixa de produir-se la fotosíntesi, les fulles ja no són un òrgan
rendible per a la planta, les despeses energètiques que requereix el
seu manteniment són superiors a la seua productivitat, a més, la
clorofil·la, en estes condicions mediambientals, pot provocar estrès
oxidatiu, així que les plantes opten per deixar-les caure.
La font de "Les Fontanelles", (Biar) entapissada de fulles de xop (Populus alba) i de plàtan (Platanus x hispanica) |
Este
és el principal canvi observable a simple vista i que ve acompanyat
d’un altre canvi, el de la coloració de les fulles que és
provocat per l’acció-inacció dels diferents tipus de pigments
presents a les plantes. Aquests canvis, de naturalesa química, no
són observables a simple vista. Els principals pigments que hi
intervenen són: per una banda la clorofil·la, responsable
del color verd, els carotenoides, que contribueixen a formar
els colors taronja i groc, i els flavonoides, especialment
les antocianines, responsables del color roig.
Però
com es produeixen estos canvis?
Noguera (Juglans regia) |
Els
carotenoides es troben en dos parts diferents de les cèl·lules
vegetals. D’una banda, són presents junt amb la clorofil·la en
els cloroplasts de les cèl·lules dels teixits verds de les plantes.
Hi ha una molècula de carotenoide per cada cinc molècules de
clorofil·la i, per tant, com més verd és el teixit, més
carotenoides conté. La presència d’aquests pigments en els
teixits verds és emmascarada per la presència de la clorofil·la.
Els carotenoides només es fan visibles a la tardor en les fulles
d’alguns arbres. Les fulles perden el color verd per degradació
dels cloroplasts, el que comporta la desaparició de la clorofil·la.
Però els carotenoides hi romanen i són els responsables dels colors
grocs i taronges. En alguns casos, les fulles comencen a produir
antocianines roges al mateix temps que desapareix la clorofil·la i,
llavors, el color final de les fulles depèn de les quantitats
d’antocianines i de carotenoides: poden ser grogues, taronges,
taronges rogenques o clarament roges.
Vinya de raïm monsatrell
Transició del verd al groc al xop (Populus alba) a dalt i a la morera blanca (Morus alba), baix |
Però
les fulles no cauen en tots els arbres. Els arbres de fulla perenne
no les perden de cop, les deixen caure a poc a poc perquè han
desenvolupat un altre tipus d’estratègies encaminades a suportar
les baixes temperatures de l’hivern; les fulles noves broten i
comparteixen rama durant un temps amb les velles que finalment
acabaran caient. En general, tots els perennifolis aturen la
fotosíntesi i per tant la producció de saba durant l’hivern, i a
més, adopten morfologies tendents a la disminució de la superfície
foliar; així les coníferes com l’avet o el pi han desenvolupat un
tipus de fulles en forma d’agulla que evita l’acumulació
d’aigua i la presència d’olis essencials que contribueixen a què
no es congelen. Altres com les carrasques o les oliveres entapissen
l’envers de les fulles amb una capa de pels blancs que els hi fan
de forro polar contribuint al manteniment de la temperatura.
I
per rematar aquesta entrada, us presente un altre element
característic de la tardor, la
presència de bolets. En aquest cas es tracta del bolet de tinta
(Coprinus comatus)
que vaig fotografiar el mateix
dia a l’olivar que hi ha al
costat de Les Fontanelles, creixent entre la fullaraca en
descomposició. Espècie
nitròfila que aprofita els nutrients que deixen les fulles caigudes.
És un bolet comestible quan
els exemplars són joves (dos primeres fotos), però quan maduren
(tercera foto), el capell s’obri i comença a descompondre’s
segregant un exsudat semblant a la tinta, (d’ací el seu nom) i
aleshores resulta tòxic. Un exemple clar de saprofitisme.
Belles imatges, i bon text. Salutacions, Joan, i una abraçada !
ResponElimina