dissabte, 4 d’abril del 2020

Apunts sobre la flora de Beneixama (IV): «La Reseda Groga»

Una altra planta que podem trobar als marges dels camins i en sòls remoguts per tota la nostra Vall, és la Reseda lutea L. És una herba perenne de la família Resedaceae que anualment perd la part aèria quedant les seues gemes durant l'època desfavorable en estat d'hibernació a ras de terra protegides per la fullaraca o per l'humus que hi ha a la superfície del sòl (Hemicriptòfit).

Vista general de la planta
 En català se la coneix amb els noms de reseda groga, galda o gandalla, bufadors a València i enturió a les Balears, i en castellà com gualdón, pacífica, reseda amarilla, sosiega-amiga. Es bastant freqüent a tota la Península Ibèrica exceptuant el Nord de Portugal, Galícia i la Cornisa Cantàbrica, i molt abundant per tota la Mediterrània.

Detall de les fulles

És una herba erecta que presenta les fulles basals en forma de roseta i les superiors dividides en lòbuls, i al final de les tiges desenvolupa una inflorescència molt llarga plena de flors de color groc llima. Floreix cap a finals de l'hivern i durant la primavera encara que la podem trobar en flor en qualsevol època de l'any en funció de la climatologia. 
Detall de la inflorescència


Detall de les flors
Pel que fa a l'etimologia, l'apel·latiu Reseda prové del llatí «resedo» amb el significat d'assossegar, calmar, per les propietats que se li atribuïen des de l'antiguitat de reduir les inflamacions i alleujar els mals. L'epítet lutea que també prové del llatí «Luteus-a-um» fa referència al color groc de les inflorescències i a l'ús que se li feia per a tenyir de groc. 


Fent honor al seu nom, les inflorescències seques d'esta planta han estat utilitzades en forma d'infusió o decocció per calmar dolors estomacals, com a diürètica i antireumàtica, i les arrels, per aconseguir tints de color groc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada