dilluns, 13 d’abril del 2020

Apunts sobre la flora de Beneixama (V): «L'Herba de la Inflamació»

Esta planteta que us presente, l'Ajuga chamaepitys (L.) Schreb, l'he fotografiada a Beneixama, al secà que hi ha al costat del Torrelló, a la zona que va quedar inundada a causa de l'avinguda d'aigua que va desbordar la Rambleta al setembre de 2019. Encara que és una herba bastant comuna en camps erms i pedregosos, la que ací us presente destacava pel seu aspecte llustrós, possiblement degut a l'abundància de sediments aportats per la inundació.
Vista general de la planta
 És una herbeta anual que no sol sobrepassar els 20 cm d'alçada i l'aspecte, a primera vista és el d'un pinet quan comença a brotar, d'ací l'etimologia de l'epítet chamaepitys del nom científic que ara comentaré, però en realitat és una labiada (Lamiaceae) fàcil de reconèixer per les flors grogues d'un sol llavi inferior amb moltes fulles piloses tripartides.


Detall de les flors

Per la seua forma biològica és un teròfit, és a dir, una planta que mor quan ha produït les llavors i que ja no torna a germinar fins l'any següent si les condicions hi són favorables.
És una herba amb nombroses aplicacions medicinals. Joan Pellicer ens apunta al Costumari Botànic (3) que és bona per a la diarrea: «Si li para la diarrera i en beu dos o tres tassetes més, després estarà uns dies sense fer res, perquè és una herba que apreta molt». També ens comenta que «a la Vall d'Albaida es recomana per a fer ganes de menjar, per als mals de panxa i per als dolors i les inflamacions de l'artritis, el reuma i la gota.»
Altres autors apunten que és un tònic amarg que pres en infusió millora la digestió i que s'utilitzava amb eficàcia en les afeccions de l'orina, netejant obstruccions, i que aplicada externament, cicatritza les ferides. També era apreciada pel seu efecte estimulant de la contracció de l'úter i afavorir el part de persones i animals. La part utilitzada de la planta són les fulles i les flors i per a preparar les infusions s'utilitza un pessic de planta seca (de 3 a 5 g) per tassa.
Les nombroses propietats medicinals de l'Ajuga chamaepitys queden resumides en l'expressió popular que Vicent Galan i Carme Olcina arrepleguen al seu blog (1): «L'Iva tot mal esquiva»
Vista de la planta
La quasi totalitat de les denominacions que rep fan referència a les seues propietats medicinals. En català se la coneix, entre altres, amb els noms d'artètica, (en referència a què alleuja el mal de les articulacions) herba de la inflamació, herba de retorçó, herba del torçó, herba felera, herba flatera, iva artètica, retorçó, torçó, etc. I en castellà, amb els de pinillo, pinillo rastrero, ajuga, camepitetos, hierba artética, iva artética, iva artrítica, etc.
I pel que fa a la nomenclatura científica, «Ajuga» deriva del grec i podria referir-se a l'absència del llavi superior en la corol·la de les flors, encara que segons Plini podia ser la corrupció de terme llatí «abigo» amb el significat d'expulsar, tirar fora, en clara referència a les propietats abortives de la planta. I l'epítet «chamaepitys» que també deriva del grec i està compost pels termes «chamae» amb el significat de menut, rastrer.. i «pitys» que fa referència a diverses espècies de pins. Així doncs, significaria pi xicotet, nan, per l'aspecte de la planta, com he comentat abans.
(1) https://caherbolari.blogspot.com/search/label/AJUGA%20CHAMAEPITYS


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada