Paco Esteve Sempere, l'últim llaurador del Fondet de la Senieta?

Una de les zones que solc freqüentar per fer llargues passejades acompanyant el meu gos, és el cordó dunar que hi ha entre les urbanitzacions d’Urbanova i Arenales del Sol. Esta setmana, des del capdamunt de la duna, vaig fer vàries fotografies del Fondet de la Senieta, zona humida costanera situada després de les dunes de l'Altet, entre el Saladar d'Aigua Amarga i el Clot de Galvany que consta d'unes 90 hectàrees aproximadament pertanyents al terme municipal d'Elx.



Em va cridar l’atenció la Torre que hi ha construïda molt a prop de la carretera que uneix l’Altet i la platja del mateix nom. No m’ho vaig pensar dues vegades, prompte vaig trobar el camí que conduïa al caseriu on s’alça la Torre. Després de fotografiar-la de prop i amb el desig per saber-ne més d’aquesta original construcció, em vaig apropar a un home, Salvador Esteve, que estava cavant en un bancal pròxim. Fetes les presentacions i exposat el motiu de la meua visita, em comentà que son pare, a qui podia trobar assegut en la porxada de la casa que hi ha al costat de la Torre, podria donar-me tota mena d’explicacions que satisferen la meua curiositat, perquè, de fet, havia nascut allí.




Així doncs, el protagonista d'aquesta història és Paco Esteve Sempere, nascut a la casa que hi ha adossada a la Torre l’any 1920. Paco no sempre ha sigut llaurador, abans era carreter, com el seu iaio, Francisco Sempere Escolano, contractista de la Cros que «portava els materials que descarregaven els barcos del moll a la fàbrica, també portava la sal de les salines de Santa Pola al moll». Paco em comenta orgullós que mentre que altres carreters anaven amb carro i mules, el seu carro anava tirat d’un rocí.
 
Paco Esteve i Salvador, un dels seus fills
Paco es va fer llaurador després de casat i va que ser president de la societat de regants perquè era l’últim regant de la tanda, comenta ell, i em mostra orgullós els diplomes que li han estat atorgats per la seua assistència a cursos de formació per a treballadors del camp. Em va cridar l'atenció un dels diplomes que tenia, expedit per la Universitat d'Alacant, en reconeixement a la tasca d'informador per al Projecte WADI de la Unió Europea, desenvolupat entre els anys 2006-2008 per una sèrie d'universitats, entre elles la d'Alacant, i que tenia per objecte realitzar una investigació de caràcter multidisciplinar sobre els aspectes ecològics, culturals i socioeconòmics presents en determinats sistemes hídrics mediterranis, en el nostre cas, El Fondó d'Elx i leds zones limítrofes.. 



 I es que el Fondet de la Senieta era molt ric en infraestructures hídriques l'objecte de les quals era l'aprofitament de les aigües subterrànies molt properes a la superfície per al regadiu dels camps: sénies de sang o de tir (Cast: norias), mogudes per un o dos animals, aljubs (cast: aljibes) per a l'aigua de boca i basses per a l'aigua de reg, enginys que daten de l'època de la colonització islàmica i que, donat el caràcter irregular dels nostres rius i l'escassesa de precipitacions, han estat els que han fet possible l'extensió dels regadius, no sols al Fondet, sinò a tota la comarca del Camp d'Elx i la veïna Horta del Segura. I he dit «era molt ric» perquè en l'actualitat sols queden vestigis d'aquella riquesa patrimonial. D'aquests restes d'enginyeria hidràulica hi ha constància en el segle XVII a través dels mapes de Giacomo Cantelli, cartògraf del Papa Innocenci XI (Li Regni di Valenza e dí Múrcia, 1696, Roma).

Em conta Paco que degut a les freqüents inundacions que es produïen al Fondet per les pluges torrencials que feien malbé els cultius, els llauradors de la zona hagueren de construir un canal de desaigüe a mode de galeria drenant, que fou inaugurat l'any 1919, per a derivar les aigües sobrants a la mar. Aquest canal de desaigüe va ser substituït allà pels anys 70 del segle passat per una canonada de formigó que desemboca en la mina que hi ha excavada per sota del cordó dunar que comunica amb la mar. Les inundacions, quan es produïen, devien ser importants perquè em relata que «en una ocasió l’aigua ens arribava a la cintura i haguérem d’eixir de la casa en carro i aquella nit vam tindre que dormir en laTorre».

Entrada de la mina
Una de les llumbreres que donen accés a la mina
Final de la mina, a pocs metres del mar
El Fondet de la Senieta evidencia les restes d'un aprofitament agrícola l'origen del qual hauríem de trobar-lo en l'agricultura d'oasis com ho denota la presència de palmeres en la divisòria dels bancals. Em comenta Paco que produïen abundants hortalisses i cereals, «sobre tot civada i forment» També em referí, amb molt d’orgull, que un any de sequera, quan en quasi tot el camp d’Elx a penes es van plantar hortalisses, ell va sembrar melons en un guaret que tenia al costat de les dunes, a l’altra banda del camí vell de Santa Pola, actual carretera dels Arenales del Sol, i «faig fer tan bona collita que els comerciants d’Elx me’ls llevaven de les mans i que, fins i tot, es van vendre a Madrid».


Com he comentat abans, Paco viu a la casa que hi ha adossada a la Torre. Es tracta d'una torre d'alqueria musulmana que es va mantenir com a centre d'una explotació agrícola després de la conquista i que va ser usada com a defensa enfront dels pirates barbarescos. És de planta quadrada, i està distribuïda en altura per planta baixa, dos pisos i una xicoteta torreta en la seua terrassa. Va ser remodelada en els anys 1980 i, segons sembla, la torre antiga tenia una garita que va desaparèixer en ser restaurada. La casa original es troba també molt modificada. Em comenta Paco que «van haver d'alçar-la per evitar inundacions». L'estat de conservació del conjunt és molt bo, encara que ha perdut molts dels elements defensius originals. 
 En l'actualitat el paratge es troba erm en quasi la seua totalitat, tret d'algunes parcel·les on Paco i els seus fills encara cultiven hortalisses i algun que altre arbre fruiter. El que algun dia va ser un xicotet verger d'horts cultivats envoltats de palmeres, hui ha estat recolonitzat per la vegetació típica de saladar (vegetació halòfila) degut a la proximitat de la capa freàtica a la superfície (1,5 m) -aigües subterrànies procedents del mar carregades de sal-, on podem trobar, a més d'alguns exemplars de palmeres datileres (Phoenix dactylifera), diverses espècies de limònium (Limonium sp.), joncs (Juncus sp.), carrís (Phragmites australis), a les voreres dels camins diversos exemplars de tamarius o tamarits, que és com se'ls anomena al camp d'Elx (Tamarix sp.) i salat blanc (Atriplex halimus), entre altres. Però la planta més abundant, sens dubte, és la sosa alacranera (Sarcocornia fruticosa) que cobreix gran part dels terrenys no cultivats.

 
Limonium sp.

sosa alacranera (Sarcocornia fruticosa)

Tamarits (Tamarix sp.)

Tamarits (Tamarix sp.)

joncs (Juncus sp.)
El diari Información, el 5 d'octubre de 2017 va publicar unes quantes imatges del Fondet de la Senieta inundat que podeu vorer en el següent enllaç.
Podeu trobar més informació al blog de Gaspar Agulló Sánchez:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada