divendres, 24 d’abril del 2020

Apunts sobre la flora de Beneixama (VI): «L'herba de l'enamorà»

La planteta que hui us presente la vaig fotografiar al bancal erm que hi ha al costat de les escoles. És la que Joan Pellicer anomena «herba de l'enamorà» (Coronilla scorpioides L.) que en català també rep els noms d'alacranera, herba de l'amor, herba de l'escorpí o banya de cabra, entre altres; i en castellà els de hierba del alacrán, hierba del amor, hierba del escorpión etc.

Vista general de la planta
La denominació genèrica d'herba de l'enamorà o herba de l'amor, segons Pellicer, fa referència «a què amb les sues fulles, carnosetes i fresques de propietats irritants i vesificants, aplicades estratègicament a la galta o al coll es feien una taca rojal els fadrins que simulava una apassionada besada per tal de presumir així davant els amics, que la nòvia o una altra minyona n'estava enamorada».
Coronilla scorpiodes barrejada amb les floretes blaves de l'Anagallis arvensis
El nom del gènere Coronilla, que va ser establert per Tournefort i validat posteriorment per Linné, al·ludeix a la forma de corona que té la seua inflorescència i l'epítet scorpiodes que ha donat lloc a algunes de les denominacions populars, fa referència a la forma que té el fruit, un llegum que sembla la cua d'un alacrà.
Detall del fruit. Un llegum que recorda la cua d'un alacrà
És una herba anual de la família de les lleguminoses (Fabaceae) de distribució mediterrània, encara que està estesa per quasi tota la Península Ibèrica, molt fàcil de distingir per les inflorescències grogues en forma de corona amb grupets de 2 a 5 flors, i fulles que tenen un folíol terminal molt més gran que les altres. És una herba d'un color verd glauc, exceptuant les flors, que quasi viu postrada a terra i no alça més d'un o dos pams. Viu en bancals erms, marges dels cultius i camins, floreix des de finals de l'hivern i tota la primavera.
 

Detall de les fulles

Totes les plantes d'este gènere contenen glucòsids cardiotònics (estimulants del cor) que les confereixen les seues propietats medicinals. La Coronilla scorpiodes conté el glucòsid anomenat coronilina, amb efectes molt pareguts a la digital, que actua sobre el cor regulant el seu funcionament. Però com els beneficis o els perjudicis de totes les drogues depenen de la dosi, l'ús esta planta amb esta finalitat ha d'estar sotmesa a un rigorós control mèdic ja que una errada en l'ajust de la dosi podria implicar-nos seriosos problemes de difícil solució.
 
Detall de les flors

De la seua potencial toxicitat també se'n fa ressò Pellicer en una dita arreplegada a Alcoleja que afirma: «Això es menja la carn. I és un verí que el ramat no toca»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada