dimarts, 26 de març del 2013

LA VINCAPERVINCA

LA VINCAPERVINCA. Vinca major, Vinca difformis




Les substàncies nootròpiques són aquelles que actuen sobre les capacitats cognitives, milloren la intel·ligència, l’aprenentatge, la concentració i la memorització, sense efectes apreciables sobre el sistema nerviós central. El vocable deriva del grec en el seu doble significat: nous (intel·ligència) i tropo (moviment).

La vinca és un gènere de plantes herbàcies o subarbustives coneguda també com a vincapervinca o herba donzella que pertany a la família de les apocinàcies i que conté un alcaloide, la vincamina, que té efectes nootròpics al facilitar la circulació sanguínia a nivell cerebral i, en conseqüència, una major oxigenació de les cèl·lules del cervell. Les espècies més corrents d’aquest gènere a bona part d'Europa central i occidental són la Vinca major i la Vinca minor, però als Països Catalans és més freqüent i més estesa la vincapervinca -Vinca difformis-.

Les flors són de color blau o violeta, encara que hi ha una varietat que és molt atractiva pel seu perfil blanc. Li agrada l’ombra i els llocs poc assolellats. Floreix al començament de la primavera i la recol·lecció de les fulles ha de fer-se a març o novembre que és quan tenen el major contingut en vincamina.

Les plantes d’aquest gènere s’usen en jardineria com a ornamentals. Les tiges, freqüentment, formen arrels quan toquen terra permetent així la seua propagació d’ací la seua tendència a envair el territori i no deixar créixer altres plantes. El seu nom prové del vocable llatí vincire que significa unir, lligar, enllaçar; en clara referència a aquesta extraordinària capacitat d’arrelament.
La vinca és molt apreciada en homeopatia. A més de les seues propietats nootròpiques està indicada per al mal de cap, la hipertensió i, fins i tot, per a la fragilitat capil·lar. Es pren en infusió i les fulles fresques, aplicades a les ferides, tenen propietats cicatritzants.
La vincamina forma part de molts compostos farmacèutics i és aconsellable utilitzar-la sempre sota control mèdic. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada