diumenge, 19 de juliol del 2020

El ginestell valencià

La planta que us presente hui, el ginestell valencià (Genista valentina subsp. valentina) coneguda també amb els noms de ginesta fina o ginesta de graneres, i en castellà amb els de iniesta o retama, ha estat fotografiada al Barranc de l'Esquerra que hi ha al final de la vereda de la Lloma de les Cabres que separa els termes municipals de Beneixama i el Camp de Mirra. És un endemisme valencià, l'àrea de distribució del qual comprèn fonamentalment la part occidental de la província de València, estenent-se pel SW a les d'Alacant i Albacete.
 
Vista de la Vall de Beneixama des del Barranc de l'Esquerra. Al fons la població del Camp de Mirra. Es pot observar el traçat de la vereda de la Lloma de les Cabres que separa els termes municipals de Beneixama i el Camp de Mirra
Mata del Ginestell Valencià en plena floració
 

Dues vistes de la mateixa mata fetes una setmana després quan ha passat la floració
 Em comenta l'Agent Mediambiental José Aragoneses que és precisament este barranc del terme de Beneixama el punt més al sud del País Valencià o s'han trobat exemplars d'esta planta i que s'està procedint a l'arreplega de llavors a fi de reintroduir-la a la zona de la Serra de la Solana afectada per l'incendi de juliol de 2019 on era relativament abundant.

 

Detall de les branques florides


És un arbust erecte i compacte, molt ramificat des de la base. Les fulles superiors de les branques floríferes són assentades i alternes, de fins 1 mm d'amplària, amb forma el·líptica. Les flors papilionàcies de color groc intens es disposen al final de les tiges formant inflorescències allargades. Tenen el calze campanulat format per cinc sèpals soldats; la corol·la té cinc pètals, un superior major que la resta anomenat estendard, perquè sembla una vela al vent; dos pètals laterals, les ales, i dos inferiors soldats a mena de carena de vaixell. Esta forma de les flors és característica de tots els gèneres de la família Leguminosae (Fabaceae) a la qual pertany i com s'assemblen a una papallona en vol, a esta família se la coneix també amb el nom Papilionaceae.
 


Detall de les flors


Detall dels fruits

Les tiges del ginestell, per la seua flexibilitat, antigament s'utilitzaven per a la fabricació de graneres i com és una planta molt resistent a la sequera s'ha usat en restauracions ambientals en talussos secs i degradats.

1 comentari: