dimecres, 14 de novembre del 2018

El món sorprenent dels líquens

Els líquens conformen una associació simbiòtica entre un tipus de fongs, majoritàriament ascomicets, i una alga. Coneguts des de temps antics van estar considerats organismes independents fins que a l'últim terç del S XIX, investigadors com Simon Swendener o Jean Baptiste Édouard Bornet determinen, en primer lloc, que tots els líquens són el resultat de l'atac d'un fong a cèl·lules d'algues i posteriorment llur relació simbiòtica. El saber popular no els ha diferenciat a penes i sovint els ha confós amb molses i rarament els ha atorgat noms populars. Podem trobar-los a les roques, als arbres, sobre el sòl..., als llocs més inhòspits que puguem imaginar. Són en definitiva una associació evolutiva que ha permès al fong alliberar-se de la necessitat permanent d'humitat i de matèria orgànica, colonitzant així ambients on la majoria de vegetals no podrien viure.

Els líquens que us presente a continuació han estat fotografiats als "Cotos" de Tarifa, la Tarifa de Granada, que no la de Cadis. És tracta dels líquens Xanthoria Polycarpa (foliaci, de color groc) i Evernia Prunastri (arbustiu, de color verd clar), creixent sobre branques seques de pi i d'ametler.













Uns altres creixen sobre el sòl on hi ha matèria orgànica en descomposició o en la base del tronc dels arbres, quan aquestos es troben debilitats. El que us presente a continuació, el Cladonia fimbriata, ha estat fotografiat al "Barranc de la Mollonera, en la Serra de la Solana, Beneixama i presenta una característica forma d'embut que fins i tot fa que puga confondre's amb un fong. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada