diumenge, 21 de juny del 2020

Apunts sobre la vegetació del Molí l'Ombria (I): la Digitalis obscura i la Silene mellifera

En una visita recent al paratge del Molí l'Ombria a Banyeres de Mariola (L'Alcoià), caminant per la séquia que antigament transportava l'aigua des de l'Assut del Parador al molí, en un talús vaig descobrir unes quantes mates de la Digitalis obscura L., coneguda en català amb els noms de manxiuleta, corretja o clavellinera borda..., entre altres, i en castellà, amb els de dedalera negra, digital negra o corrigía...etc. Em va cridar molt l'atenció perquè he de confessar que era la primera vegada que veia esta planta a la nostra comarca, malgrat estar considerada com un endemisme ibèric molt freqüent a les comarques mediterrànies.

La Digitalis obscura. Aspecte de la planta i de les flors.

L'aspecte general de la planta és molt semblant a la Digitalis purpurea L. amb la qual comparteix algunes de les propietats medicinals, en especial la de ser un tònic cardíac amb propietats diürètiques la qual cosa fa que el seu ús sense control mèdic siga molt perillós. Totes les espècies del gènere Digitalis contenen, en major o menor quantitat, uns glucòsids (digitalina, digitoxina...) que ingerits a xicotetes dosis estimulen el ritme cardíac, però que quan s'excedeix en la dosi poden provocar la paralització del cor.
Digitalis obscura i Digitalis purpurea

Malgrat estiga desaconsellat l'ús d'esta planta en humans, si que ha estat amplament usada en veterinària per a la cicatrització de ferides i alleugerir el mal de queixals en animals.
Pertany a la família Scrophulariaceae com la resta del gènere Digitalis. És una mata llenyosa que pot arribar al mig metre d'alçada, de fulles acintades i flors de color castany amb la corol·la en forma de didal, d'ací el nom de digitalis, que s'uneixen a la tija mitjançant un xicotet peduncle presentant un aspecte pendulat.
Detall de la flor amb els estams i les anteres carregades de pol·len

Detall del pistil de la flor

Detall dels fruits

Si voleu aprofundir una mica en la història dels usos mèdics de la digital, referits en este cas a la Digitalis purpurea L., podeu fer-ho al següent enllaç. És tracta d'un article que vaig publicar a l'estiu de 2015 amb motiu d'haver trobat esta planta a la serralada dels Picos de Urbión, al capdamunt de la Llacuna Negra.



Acompanyant la digitalis creixia una mateta de flors molt delicades de color blanc, de fines tiges erectes lignificades per la base que la sobrepassava en altura; és la Silene mellifera L. de la família Caryophyllaceae, endemisme ibero-llevantí, molt semblant a la S. nutans, de la qual es diferencia, entre altres caràcters, per tenir les flors erectes, mentre que les de la S. nutans són pèndules. Emili Laguna m'informa que «esta planta es distribueix des d'Andalusia fins el centre de Catalunya amb un òptim al territori valencià, tot i que està millor representada a Alacant i València». Creix en herbassars i zones ombrívoles i humides com ho és este paratge del Molí l'Ombria on la vaig vore jo. En valencià se la coneix com esclafidora apegalosa o silene apegalosa, en clara referència al tacte viscós de les fulles, i en castellà el de collejilla de bosque.


La Silene mellifera. Detall de la flor

 
Aspecte general de la planta
Detall de la tija i de les fulles

Pel que fa a l'etimologia, alguns autors afirmen que el nom del gènere Silene podria derivar del grec «silenos», déu menor en la mitologia grega conegut pels seus excessos amb l'alcohol i que se'l solia representar amb el ventre molt unflat, com el calze de moltes espècies d'este gènere. L'epítet específic mellifera també deriva del grec «melli», que significa mel, en referència a què porta un nèctar que encanta a les abelles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada